Drób na różne sposoby. Najlepsze specjały z kurczaka

Czy można sobie wyobrazić kuchnię bez kurczaka? To mięso jest podstawą niezliczonych dań na całym świecie, a w Polsce szczególnie ceni się je za uniwersalność i smak. Od klasycznych potraw, takich jak pieczony kurczak czy kotlety drobiowe, po bardziej wyszukane specjały – drób potrafi zaskoczyć różnorodnością smaków i form. Oto kilka najlepszych dań z kurczaka, które warto sprawdzić i przygotować samodzielnie.

Dania z kurczaka, których warto spróbować

Mięso z kurczaka jest łatwe w przygotowaniu i smaczne, dzięki czemu sprawdzi się w wielu potrawach, na przykład takich jak:

  • Kotlety mielone z kurczaka, które nie tylko świetnie smakują, ale są również łatwe w przygotowaniu. Wystarczy połączyć mięso mielone z kurczaka z jajkiem, bułką tartą i przyprawami według uznania. Farsz można wzbogacić dodatkiem pieczarek, cebuli lub papryki. Po uformowaniu kotletów smażymy je na patelni na złoty kolor, a następnie podajemy z ulubionymi dodatkami.
  • Nuggetsy z kurczaka to jedno z najpopularniejszych dań serwowanych w fast foodach w Pile i wielu innych miastach. Do ich przyrządzenia potrzebujemy filetów, które kroimy na kawałki i obtaczamy w panierce. Następnie smażymy nuggetsy na gorącym oleju do uzyskania złocistej skorupki.
  • Placki ziemniaczane z kurczakiem to połączenie dwóch znakomitych składników – mięsa i warzyw. Przepis na nie jest prosty, bo wystarczy utrzeć ziemniaki, dodać jajko, mąkę oraz przyprawy według uznania. Następnie gotowe placki podajemy z kurczakiem, który może być upieczony w piekarniku lub usmażony na patelni. Możemy również dodać sos czosnkowy lub śmietanowy dla jeszcze lepszego smaku.
  • Gulasz z kurczaka to aromatyczne i sycące danie, które może stanowić doskonały obiad dla całej rodziny. Przygotowujemy go z kawałków kurczaka duszonych z warzywami, takimi jak papryka, cebula czy pomidory oraz z dodatkiem przypraw. Gulasz podajemy z ryżem, kaszą gryczaną lub ziemniakami.